Login
+Follow
Login

Kungsleden 2016: Träning på allvar

By Jochen Klug on 2016.05.05 In Vandring

Eller ja, allvar och allvar, men på riktigt i alla fall. Första söndagen i maj varje år arrangeras i våra trakter Vättlefjällsvandringen. De hävdar bestämt att det är 25 km men under de fem år jag har gått den har jag aldrig mätt upp den över 21. Det är en blandning av vältrampade stigar, ren skogsmark, skogsväg, bilväg och mer eller mindre otrampat. Det går ömsom rakt fram, ömsom är stigning/lutning tämligen rejäl. Det är ett bra dagsverke när man tagit sig genom det och man känner sig nöjd. Det finns fyra vätskestationer med lite tilltugg och chans till rast och vila. Det var ett tag sedan jag hade ryggsäcken på mig så jag tänkte att det kunde vara dags att börja vänja kroppen nu.

Jag packade den (Lundhags V8 75l) inte precis som jag ska göra i sommar, men jag fyllde ut den med tält, sovsäck, kök, regnkläder, kikare, verktygslåda och lite annat smått och gott. Nytt sedan i somras var ett vätskesystem jag köpt i veckan (Osprey Hydraulics LT) Ryggsäcken är förberedd för dylikt och för att dels se till att alltid ha vatten, dels slippa behöva fippla med flaska hade jag bestämt mig för detta.
hydrapak-osprey-hydraulics-reservoir-for-hydration-packs-LT-600x330 hydrapak-osprey-hydraulics-reservoir-for-hydration-packs-bitevalve

 

 

Jag har valt 1,5-litersmodellen, den tror jag ger tillräckligt med vätska utan att öka på vikten för mycket eller ta för mycket plats i säcken. Den blir väldigt platt efter påfyllning, så utrymmesmässigt är det inga problem. Slangen är lång nog och fästs med en magnet på bröstremmen och dricker gör man genom att bita i ett munstycke och suga i sig vattnet. Mycket smidigt. Som ni kan se på bilden ovan är slangen också delbar vilket gör det lätt vid påfyllning och rengöring, jag behöver inte krångla ur hela slangen ur ryggsäcken.

Säcken vägde cirka 14 kilo vilket givetvis är mindre än vad den kommer behöva väga när jag ger mig av i augusti, men man måste ju börja någonstans. Överlag måste jag säga att det ändå gick bra. Visst, kroppen protesterade lite mot slutet, ovanan av säcken och att hitta rätt inställningar gjorde sitt till. Jag  måste hitta ett sätt att förlänga remmarna till axelbanden, speciellt det högra. Min lätt skadade axel klarar annars inte av att spänna den sidan. Jag tränar axeln hos sjukgymnast regelbundet, men efter en hel dag med stavar känns det ändå, det ska erkännas.

Mina dagsetapper kommer ju variera mellan åtta och kanske 25 kilometer som mest så det här var ett bra test. Jag ska ut fler helger och även prova tältet, jag tänker minimera antalet överraskningar på fjället. Väl hemma var det ungefär en halv liter vatten kvar så storleken på vattensäcken är perfekt. SPOT skötte sig också, i princip. När jag tittade på kartan efteråt var det vid några tillfällen då den hoppat över ett par 10-minuterspositioneringar, men det kan givetvis ha berott på att den inte hade klar sikt uppåt. På det stora hela en nyttig träning alltså.

Jag filmade en del, men filerna är för stora för att laddas upp här, håller fortfarande på och vänjer mig vid den här bloggen. Kan komma att komplettera med en YT-länk senare. Länk till statistiken från Suunto är här: http://www.movescount.com/sv/moves/move103524953

 

Två skärmdumpar, en med karta, den andra med höjdkurva. Uppehållen är pauser, jag stannade klockan då.

Skärmklipp

Skärmklipp2

 

Planer och resor med mera är för övrigt i stort sett klara, det är bara smådetaljer kvar. Mer inlägg kommer efter test av tält, efter fler träningar, efler mer planerande. Strax före min avfärd kommer jag skicka ett mail till intresserade innehållande information och länkar kring mitt äventyr och hur man kan hålla koll på mig. Hör av dig om du vill ha det mailet!

 

Tills dess, bara tre månader kvar till det här: https://t.co/Ps57UFkivC !

1 Responses to "Kungsleden 2016: Träning på allvar"

    Comments (1)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

+Follow
Gammel brôte

Login